ERC vota en contra de respectar el dret de participació política dels grups de l’oposició al Consell Comarcal del Priorat

Ahir es va celebrar el ple extraordinari que havíem sol·licitat per a reprovar el president del Consell Comarcal del Priorat per no haver convocat el ple ordinari de juliol i per no convocar la majoria de comissions informatives. El govern d’ERC, amb majoria absoluta, va votar en contra de la nostra proposta perquè es respectin els drets de participació política de tots els grups.

La portaveu de Junts va exposar que segons el reglament la freqüència establerta dels plens és de dos mesos, com es va determinar al ple d’organització. Creiem que les institucions han estat segrestades perquè no hi ha la transparència suficient: ni les comissions informatives es convoquen ni els plens tenen contingut, i és important conservar la periodicitat dels òrgans de participació. Hi ha uns drets fonamentals, especialment el dret de participació política. I si realment s’està treballant i els quatre vicepresidents que tenen remuneració estan executant les seves funcions, entenem que hi ha una manca de transparència de l’acció que estan realitzant, que no arriba a tots els càrrecs electes.

El president, Sergi Méndez, va replicar que “en els últims deu anys ha estat Convergència i Unió a la presidència d’aquest Consell Comarcal i no s’ha respectat en cap moment la convocatòria ni el que estableix el ple d’organització”. Li vam fer notar que d’aquests deu anys que mencionava vuit han estat sota la presidència d’ERC. El president del Consell va mantenir que la Junta de Portaveus té competències per decidir no celebrar un ple ordinari, cosa que no és certa. Sobre les comissions també va reconèixer que no tenen contingut: “vists els ritmes i vists els temes és fer desplaçar els consellers comarcals per no res”. També vam protestar al president que no es convoquessin els consells d’alcaldes per tractar temes d’interès comarcal, com la sequera, apuntant que recentment dos consellers del Govern de la Generalitat havien visitat Cabassers i no s’havia avisat a ningú. Méndez va dir que era “una visita privada” amb la cooperativa de Cabassers “i reunió amb la seva militància”. El president va reconèixer que el Consell Comarcal no havia estat convocat a aquella trobada, però afegí que “hi havia un vicepresident allà, que visitaven el seu municipi; és a dir, quan toca les coses es fan, i quan no toca, o quan no hi ha contingut, no”.

Vam afegir que per nosaltres no quadra l’estructura del Consell amb el fet que no hi hagi temes per les comissions, i que no sabem què és pitjor; que no hi hagi temes o que no es comuniquin. Finalment vam insistir que com a oposició l’única opció que tenim d’expressar el nostre posicionament i de fiscalitzar el govern del Consell Comarcal és en un ple ordinari, i si se’ns priva d’aquesta possibilitat la nostra funció desapareix i se’ns vulneren els drets polítics.

També volem fer notori que no es convoca el Consell d’Alcaldes per tractar els problemes que afecten la comarca i els seus municipis: sequera, fons de transició nuclear, residus, prevenció d’incendis i habitatge, entre altres.

Aquí podeu llegir la proposta d’acord contra la que ha votat ERC.

Enregistrament del ple (descarregueu l’àudio).

Imatges per a l’ús dels mitjans de comunicació:

Cerca

Notícies destacades

Arxius