Ple ordinari del Consell Comarcal del Priorat del 23 d’octubre de 2023

Resum de la sessió ordinària del Ple:

A) Part resolutiva.

1- Aprovació de les actes de les sessions anteriors.
Hem votat en contra de l’acta del 7 d’agost de 2023 perquè no especifica el sentit del vot de cada grup polític. Hem demanat que les actes facin constar què ha votat cada grup, i que es registri nominalment els vots dissidents que hi pugui haver dintre de cada grup polític comarcal.
Hem aprovat la segona acta del punt, corresponent a la sessió del 9 d’octubre de 2023, perquè l’acord que conté s’aprovà per unanimitat i per tant no hi ha dubte sobre què va votar cada grup.

2- Expedient 1412/2023. Modificació de la plantilla del personal del Consell Comarcal del Priorat.
Hi votem a favor.

3- Expedient 417/2023. Ratificació de la Resolució de Presidència núm.2023/0280, de 26 de juliol de 2023, d’aprovació del nomenament dels representants del Consell Comarcal del Priorat en l’òrgan de gestió del fons de transició nuclear.
Hi votem a favor.

4- Expedient 1309/2023. Ratificació dels acords de l’òrgan de govern del fons de transició nuclear de 27 de juliol de 2023.
Hi votem a favor.

5- Expedient 1468/2023. Adhesió del Consell Comarcal del Priorat al Consorci Localret.
Hi votem a favor.

6- S’afegeix com a punt sobrevingut una moció de la CUP: “Moció de suport a Palestina i condemna de les accions d’Israel”.
Votem a favor de la incorporació de la moció a l’ordre del dia. Reproduïm el text:

MOCIÓ DE SUPORT A PALESTINA I CONDEMNA DE LES ACCIONS D’ISRAEL

Presentada per la Candidatura d’Unitat Popular (CUP) al Consell Comarcal del Priorat.

EXPOSA:

El procés de colonització iniciat al segle XX a Palestina per part d’Israel ha causat un gran nombre de víctimes i ha afectat la vida quotidiana de milions de persones. Recentment, la situació ha esdevingut encara més tensa amb accions que han intensificat la violència i la repressió contra la població palestina.

En els darrers anys, la política colonial, d’apartheid i ocupació militar d’Israel s’ha intensificat amb la construcció de nous assentaments, destrucció d’habitatges, espoli de recursos o la criminalització de la societat civil palestina. La cruel persecució de la població palestina ha estat catalogada per les organitzacions internacionals com Amnistia Internacional, Human Rights Watch i Al haq de crim d’apartheid i lesa humanitat.

La comunitat internacional ha expressat en múltiples ocasions la seva preocupació per la vulneració sistemàtica del dret internacional. Israel ha incomplert totes les resolucions de Nacions Unides que l’insten a respectar els drets humans del poble palestí.

Lamentem totes les morts i per tal d’acabar amb aquesta espiral de violència cal assenyalar a l’estat colonial i d’apartheid d’Israel com a focus inicial de tota violència i opressió. Aquesta no és una situació entre iguals, sinó d’una potència colonial i militar enfront d’un poble que té dret a protegir-se davant dels atacs sistemàtics que viu des de 1948. Mentre Israel és una potència nuclear amb un dels exèrcits més poderosos del món, el poble palestí no compta amb un exèrcit.

La situació a Gaza ja era insostenible abans d’aquest nou episodi de violència. Israel ha convertit Gaza en una presó des de fa 16 anys, amb el 97% d’aigua no potable, el 56% de la població vivint en extrema pobresa, un 64% d’atur juvenil, i el 80% depenent d’ajuda internacional. Aquesta ocupació ha creat una crisi humanitària que afecta cada aspecte de la vida quotidiana dels habitants de Gaza. A més, els darrers bombardejos contra la població civil i l’aplicació d’un setge que consisteix en el tall de subministres bàsics com ara aigua, llum, aliments o medicines no només agreugen la crisi humanitària sinó que poden constituir crims de genocidi.

Els crims d’Israel cap al poble palestí són constants. Des de l’any 2000, 2.287 infants palestins han estat assassinats.

PER TOT AIXÒ, EL CONSELL COMARCAL DEL PRIORAT:

-Demana al govern de l’estat espanyol que aturi el comerç d’armes amb Israel

-Lamenta totes les accions de violència contra la població civil que segons el dret internacional humanitari constitueixen crims de guerra.

-Fa una crida a aturar immediatament els bombardejos d’Israel sobre la Franja de Gaza, a evitar els desplaçaments forçosos de població i a fer arribar a la Franja, aliments, aigua i electricitat i totes les necessitats bàsiques per a la vida.

-Reconeix que l’ocupació colonial i l’apartheid son les causes estructurals del conflicte i que la comunitat internacional ha d’actuar i fer complir les resolucions de les Nacions Unides, el dret internacional i els drets humans.

-Condemna enèrgicament la violació del dret internacional, el drets humans i la política colonialista, l’apartheid i l’ocupació de l’Estat d’Israel contra el poble palestí.

-Es compromet a donar suport a les entitats i organitzacions que treballen sobre el terreny en defensa dels drets humans i en la recerca de la fi de l’apartheid israelià

-Demana a la Unió Europea que prengui les mesures necessàries per aturar el bloqueig total que Israel ha imposat a Gaza per aturar el genocidi al poble palestí i garanteixi l’ajuda humanitària.

-Insta al Govern espanyol i a la comunitat internacional a intervenir per posar fi a la violència i garantir el respecte als drets humans i les resolucions internacionals.

-Es compromet a no donar suport ni prestar ajuda o assistència que puguin contribuir a mantenir la situació dels territoris ocupats i insta a altres entitats i governs a fer el mateix.

-Demana que es respecti i protegeixi el dret dels refugiats palestins de tornar a les seves cases i recuperar les seves propietats, tal com estableix la Resolució 194 de les Nacions Unides.

-Comunicar aquests acords presos i l’aprovació de la moció als Parlament de Catalunya, Govern de la Generalitat, Congrés dels Diputats i Govern de l’estat espanyol així com a la Diputació de Tarragona i a la Unió Europea. Alhora, comunicar a la Comunitat Palestina de Catalunya els acords i l’aprovació de la moció.

Falset, 23 d’octubre de 2023

Manifestem que considerem que a la moció li manca una condemna al terrorisme de Hamas, organització que ni tan sols menciona, i proposem a la CUP que es transaccioni una modificació del text per a incorporar l’observació que hi fem. El conseller de la CUP ho rebutja. Proposem com a alternativa que ens consensuï un text entre tots els grups polítics representats al Consell Comarcal, i de nou el conseller de la CUP ho rebutja i demana que es voti la moció tal com l’ha presentada. Ens abstenim. La moció s’aprova, amb 8 vots a favor (1 de la CUP i 7 d’ERC) i 10 abstencions (5 de Junts i 5 d’ERC).

7- Presentem una moció de suport a l’exconseller Buch i al sergent Escolà segons el que disposa l’art. 106.2 del TRLRMC i l’art. 91.4 del ROF. Es reuneix la junta de portaveus per aclarir la procedència de la presentació en aquest punt del desenvolupament de la sessió, amb l’assistència de la secretària accidental i el gerent del Consell. Es conclou que és procedent el que s’actua i es vota la urgència, que s’aprova per unanimitat, justificada per la situació política actual i la necessitat d’una llei d’amnistia que acabi amb la repressió que pateix l’independentisme. La portaveu, Sra. Cardona, llegeix acte seguit la moció:

MOCIÓ DE SUPORT A L’EXCONSELLER MIQUEL BUCH I EL SERGENT LLUÍS ESCOLÀ

El passat 14 de setembre es feia pública la sentència del judici a l’exconseller d’Interior del Govern de Catalunya, Miquel Buch i el sergent del cos de Mossos d’Esquadra Lluís Escolà. En aquesta sentència se’ls condemna a 4 anys i mig de presó i 20 d’inhabilitació pels delictes de malversació i prevaricació i 4 anys de presó i 10 d’inhabilitació per malversació, respectivament.

Considerem aquesta sentència injusta i absolutament fora de mida, especialment tenint en compte que el propi text de la sentència reconeix que el procés de contractació de Lluís Escolà va ser perfectament ajustat a la llei. I sobretot és una sentència que consolida la persecució insaciable de l’independentisme que des de tots els estaments de l’estat espanyol, en especial des del poder judicial, en els darrers anys. Una sentència que també està amarada de venjança i persecució contra l’entorn del president Puigdemont.

El conseller Buch i el sergent Escolà no son els primers i, si no s’atura la repressió, no seran els últims. Més de 3.300 persones d’aquest País formen part d’una vergonyant llista de represaliats judicialment pel simple fet de ser independentistes i haver treballat activament per la causa de la llibertat nacional de Catalunya.

Davant de tots aquests fets és més rellevant que mai posar fi a la persecució política i judicial de l’independentisme. Un moviment pacífic i democràtic que està patint una repressió descarnada i injustificada. És essencial que l’independentisme sigui tractat com un actor polític legítim i que tots aquells represaliats durant aquests anys per motius relacionats amb el referèndum de l’1 d’octubre de 2017 i amb la consulta del 9 de novembre de 2014 deixin de ser-ho de forma immediata. L’amnistia és l’instrument imprescindible per desjudicialitzar un conflicte que és i ha de ser estrictament polític.

És per tot això que el grup municipal de Junts proposa l’adopció dels següents acords:

ACORDS

Primer.- Rebutjar la sentència de l’Audiència de Barcelona que condemna el conseller Miquel Buch i el sergent Lluís Escolà a penes de presó i d’inhabilitació per constituir un pas més de la repressió generalitzada contra l’independentisme, i traslladar el suport polític als condemnats.

Segon.- Denunciar la persecució judicial de l’independentisme i exigir l’aprovació immediata d’una llei d’amnistia que posi fi a la repressió de més de 3.300 persones perseguides pel seu pensament polític.

Tercer.- Traslladar aquests acords al Govern de la Generalitat, al Parlament de Catalunya, al Govern de l’Estat espanyol, al Congrés dels Diputats i al Senat, a l’Associació Catalana de Municipis, a la Federació Catalana de Municipis i a l’Associació de Municipis per la Independència.

Acabada la lectura, es procedeix a la votació i la moció s’aprova per unanimitat.

B) Activitat de control
Control i fiscalització

Demanem si és possible facilitar, a més de la llista de resolucions, accés telemàtic a cada un dels expedients. La secretària accidental respon que no, i que en tot cas els expedients estan a disposició dels consellers a la seu del Consell, i per a consultar-los cal demanar-ho explícitament i que la consulta dels documents electrònics es durà a terme a la seu del Consell.

C) Precs i preguntes

Preguntem quan estarà operatiu l’aparell de triturar rama de poda que va adquirir el Consell Comarcal per a ús de tots els municipis, i respon el President que manca personal capacitat per a fer anar la màquina. Recordem que s’havia fet una proposta perquè es formés un operari que es traslladés amb la màquina a cada municipi que l’hagués de menester per a fer-la anar.

Cerca

Notícies destacades

 • Resum del ple ordinari del Consell Comarcal del Priorat del 27/05/2024
  Resum del ple ordinari del Consell Comarcal del Priorat del 27/05/2024

  Abans de la celebració del ple hi havia convocada la Comissió Especial de Comptes, a les 17:00h. La convocatòria es va fer el 22 de maig pel 27 del mateix mes, de manera que només havíem tingut cinc dies per a examinar els documents de l’expedient. El Decret Legislatiu 2/2003 preveu a l’art. 101.3 que…

 • La nostra companya Cristina Masip a la llista de Junts al Parlament Europeu
  La nostra companya Cristina Masip a la llista de Junts al Parlament Europeu

  La regidora i responsable d’organització de l’Executiva Local de Cabassers, Cristina Masip, forma part de la candidatura encapçalada per Toni Comín per Junts i Lliures per Europa a les eleccions al Parlament Europeu del proper 9 de juny. La llista de Junts és l’única que representa una veu d’obediència exclusivament catalana a Brussel·les i a…

 • Junts som la primera força al Priorat
  Junts som la primera força al Priorat

  Al Priorat Junts hem estat la primera força a les eleccions al Parlament de Catalunya, amb un increment del 4,22% del vot. Tot i la forta reculada d’ERC i la CUP, el vot independentista a la comarca és clarament majoritari, amb un 74,08% dels sufragis. Resultat de les eleccions al Parlament de Catalunya del 12…

Arxius